Flueben

Dag til dag levering*

Gratis levering i hele Danmark*

4,7 stjerner på Trustpilot

70111427

kontakt@heatlets.dk

Der er i øjeblikket forlænget leveringstid

Få styr på miljøreglerne for din olietank

Hvad er fossile brændstoffer?

Fossile brændstoffer er energireserver, der stammer fra organisk materiale, der har ligget i jorden og er blevet nedbrudt igennem millioner af år – primært planter og mikroorganismer. Kul, olie og naturgas er de tre primære typer af fossile brændstoffer, og de er grundlaget for verdens energiforsyning. I hvert fald endnu.

Selvom vi måske ikke helt præcist ved, hvornår vi løber tør for de fossile brændstoffer, ved vi med sikkerhed, at der er en begrænset mængde. For de fossile brændstoffer kan ikke genskabes og heller ikke gendannes hurtigt nok. Den naturlige proces sker alt for langsomt i forhold til vores energibehov og i forhold til den hastighed, hvormed vi forbruger de fossile brændstoffer. Og selvom de måske nok anses som værende ’billige’ at indsamle, er brugen af dem kritiseret, fordi de bidrager til klimaforandringerne. Ved forbrændingen af fossile brændstoffer bliver der udledt CO2 til atmosfæren, og samtidig bliver der frigjort en række skadelige stoffer. Derfor er der også en stigende interesse i, at vi bevæger os væk fra de fossile brændstoffer og i stedet udvikler og anvender andre energikilder for at reducere miljø-/klimapåvirkningen.

Oliefyret er dyrt og upraktisk

Oliefyret er dyrt og upraktisk

Oliefyret er en gammel kending, og mange er vokset op i et hjem med det brummende apparat i kælderen og besøg fra den store tankbil. Det kan ofte være dyrt at holde gang i et oliefyr - både hvad angår selve olien og ikke mindst i forhold til reparationer og eftersyn. Et gammelt oliefyr er derfor normalt ensbetydende med et varmebudget, som vanskeligt holder.

Oliefyret er derudover en af de helt store syndere, når det gælder udledning af CO2, og det store forbrug af fossile brændstoffer igennem mange, mange år har bragt os i en situation, hvor vi er nødt til at foretage markante ændringer og vælge nye løsninger. 

Oliefyret skal være væk i 2030

Oliefyret skal være væk i 2030

De danske politikere har taget bestik af disse forhold, og konsekvensen er en beslutning om, at oliefyret skal være helt udfaset i 2030. I stedet skal det erstattes af mere miljøvenlige energiformer. Det kan måske lyde som lang tid, men der findes stadig mange oliefyr i Danmark, og af både økonomiske og praktiske årsager er det ikke muligt at gennemføre hurtigere. Der er især mange oliefyr tilbage i de områder, hvor der ikke er adgang til fjernvarme.

Hvor gammel må olietanken være?

Reglerne er sådan, at du selv er ansvarlig for at gøre rent, hvis der skulle ske et uheld med din olietank, og de forsikringsmæssige krav til ordentlig vedligeholdelse er meget strikse.

Skulle der ske noget med din olietank, har du altså kun ret til hjælp fra dit forsikringsselskab, hvis du kan dokumentere, at du har passet ordentligt på din tank og tilhørende rør. Det betyder blandt andet, at du skal sørge for, at oliefyret altid bliver efterset og vedligeholdt på forsvarlig vis af en fagmand. Jo ældre en olietank er, jo større risiko er der for, at den begynder at lække.

Miljøstyrelsen har fastsat en række regler for, hvornår de forskellige typer olietanke skal sløjfes. Da der findes forskellige typer, gælder der også forskellige regler:

  • En overjordisk ståltank har en levealder på maksimalt 30-40 år, hvis tanken har indvendig korrosionsbeskyttelse.

  • En nedgravet ståltank har en levealder på maksimalt 40-50 år, hvis tanken har indvendig korrosionsbeskyttelse. 

  • En overjordisk plasttank har en levealder på maksimalt 25-40 år, hvis tanken har dobbeltvæg.

  • En nedgravet plasttank har en maksimal levealder på 45 år.


Ifølge Miljøstyrelsen skal du være opmærksom på, at ældre olietanke meget sjældent har indvendig korrosionsbeskyttelse. 

Hvordan finder du ud af, hvor gammel din olietank er?

Du finder fabriksåret på din tankattest, hvis du har en sådan. Det kan også fremgå af et mærke på selve tanken eller påfyldningsstudsen. Hvis du ikke har en tankattest, kan det være, din bopælskommune har en kopi.

Hvis du ikke kan fastslå alderen, er du pålagt at sløjfe din olietank med det samme. Reglen er lavet ud fra devisen om, at vi ikke på nogen måde har råd til at risikere uheld, fordi en dårlig olietank potentielt kan være endog meget skadelig for miljøet.  

Skrot den gamle olietank

Skrot den gamle olietank

Når din gamle olietank skal sløjfes, skal den skrottes på miljøvenlig vis. Herefter skal du huske at gøre din kommune opmærksom på, at du ikke længere anvender et oliefyr til opvarmning af dit hus.

Det er dog ikke nødvendigt at fjerne olietanken. Du må gerne lade den være i jorden, så længe den er blevet forsvarligt blændet af. Det betyder, at du ikke længere må kunne påfylde olie, og at den selvfølgelig samtidig er blevet tømt for olierester.

Du tjener investeringen hurtigt hjem igen 

Selvom der er politisk uenighed om, hvilke tiltag der skal sættes i værk for at forbedre vores miljø, er vi i Danmark kommet et (væsentligt?) stykke ad vejen. Men måske ville du alligevel ønske, at elbilerne var billigere? Eller at sol- og vindenergi var mere udbredt, så vi kunne skubbe endnu mere på den grønne omstilling og på endnu flere områder tage tydelig stilling til, hvad vi vil byde vores kommende generationer – og os selv?

Men Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag. Derfor skal vi stadig investere tid og kræfter i nye, vedvarende og mere miljøvenlige former for energi. Det handler ikke kun om vores miljø men også om forsyningssikkerhed på grund af vores stigende behov for energi. Heldigvis er der en økonomiske fordel ved at skifte til et pillefyr. Det giver dig en besparelse på ca. 60% i forhold til et traditionelt oliefyr, så du kan hurtigt tjene din investering hjem.